top of page

Què és la pintura CHALKPAINT?

És impossible que no hagis sentit a parla d'ella, ja que és la protagonista dels tutorials DIY i tallers de manualitats dels darrers anys.

Ha conquerit els nostres cors perquè ens permet pintar directament sense haver de preparar la superfície a pintar, tal i com s'havia hagut de fer amb les pintures de tota la vida. Característica que li dona tenir una major proporció de càrrega en la seva composició que li dona un gran poder d'adhesió. Més endavant analitzarem quanta veritat hi ha en aquesta promesa feliç.

Restauració customització reciclatge DIY

Aquesta càrrega “extra” també fa que aquesta pintura tingui el porus molt obert, que per una banda ens interessa perquè ens dona un acabat extra-mat, avellutat que fins i tot ens permet pintar-hi a sobre amb guixos com si fos una pissarra (chalk vol dir pissarra en anglès).

Com tots sabem, els superherois tenen sempre un punt feble, en Superman, la kriptonita, l'Aquil·les, el seu taló, el Samsó, els seus llargs cabells... I en el cas de la Chalkpaint super-adherent, el porus obert que farà que les superfícies pintades amb aquest material s'embrutin molt fàcilment de pols i greix. Per protegir-la, haurem de tancar el porus brunyint amb espart i/o aplicant cera. I això li restarà una mica del seu extra-mat característic.

En peces que no pateixen gaire manipulació com marcs penjats, prestatges o decoració, podrem deixar-les sense acabat final, però serà essencial en mobles que tenen ús freqüent, com cadires o sobres de taula o tiradors de calaixos.

TRUC! Podem aprofitar aquest darrer acabat de cera per aplicar-hi una cera amb color que ens donarà una pàtina, si cera color noguera donarem una pàtina extra d'envelliment a la peça, si la usem de colors, podem jugar amb els tons com vulguem, per aconseguir colors més profunds i interessants. Si el moble ha d'ubicar-se en una zona humida com el bany o el safareig, seria interessant protegir la peça amb un vernís mat o setinat abans de la cera.

Restauració customització reciclatge DIY

En el següent post t'explicaré com fer la teva pròpia pintura chalkpaint casolana i després la recepta d'una chalkpaint exprés que et servirà per a reciclar restes d'esmalts a l'aigua que puguis tenir per casa, però per suposat pots anar a qualsevol botiga especialitzada i comprar una chalkpaint de les moltes que hi han al mercat.

En aquest cas has de saber que són més cares, però també més pràctiques que fer-les tu mateixa. Tindràs una carta de colors limitada, però potser aquest detall no és important per a tu. Així que amb totes les opcions al davant, tria segons el teu propi parer.

Si vols veure les possibilitats creatives que s'esperes d'una pintura chalkpaint, mira aquest vídeo de la marca Autentico Paint (pintura que jo no he provat, ni recomano especialment, ni m'han patrocinat ni res de res). Però és una bona mostra del del que pots aconseguir en parets i mobles pintats, envellits, desgastats, amb decapés i tot tipus d'efectes antics.

Inspira't per les seves textures i gamma de colors i sobretot per com els combinen entre si.

I ara, fes-te'ls teus! <3

COMPOSICIÓ

Ja saps que Internet trobaràs tantes receptes de chalkpaint com dies té l'any... Amb diferents tipus de càrregues: des de guix, guixos esmicolats, farina de blat de moro, bicarbonat, escaiola o blanc d'Espanya, fins i tot varien les proporcions de la resta de components per assegurar-se una bona adherència.

I sí, no té més raó de ser que "cada maestrillo tiene su librillo". Així que, estigues tranquil·la, perquè en aquest camp no hi ha una única recepta màgica. I el més sensat és a priori confiar en tot aquell professional que indiqui que ha fet i provat la recepta per ell mateix.

Exactament això és el que jo he fet i fins a nou avís, em quedo amb el resultat que per adherència, fluïdesa, viscositat, cobertura i acabat final m'ha agradat més. Que de fet, en són dos. I uso una o l'altra segons el tipus de feina que vull fer :

Acabats envellits:

- Càrrega: Escaiola

- Tècnica: Decapés, shabby chic, textures, i tot tipus d'efectes envellits amb pàtina de cera final, utilitzo aquesta recepta perquè és la que trobo més semblant a la original.

- Aplicació: Paletina, aprofitant per crear textures amb les pinzellades, que amb l'efecte de la cera s'accentuaran. Si vols, pots donar pinzellades ondulades, creuades i/o superposades en la primera capa per generar més textura quan polim al final.

Fes clic sobre les imatges per fer-les grans:

Acabats en colors purs:

- Càrrega: Carbonat càlcic o Blanc d'Espanya

- Tècnica: per a colors purs o bàsics (no texturats) i intensos que ens donen un aspecte modern que combina be amb dissenys lineals, geomètrics o també amb estampats atrevits i frescos

- Aplicació: a rodet o esponja, el carbonat càlcic ens donarà un acabat més fi que la escaiola. En aplicar-ho en capes més fines, és molt probable que haguem de fer una 2ª o 3ª capa.

Fes clic sobre les imatges per fer-les grans:

PREPARACIÓ DE LA SUPERFÍCIE

Com dèiem, en principi no hauríem de preparar la superfície amb una emprimació segelladora, però en molts casos, si el que volem és una certa durabilitat de la pintura recomanarem fer-ho o si més no obrir el porus de la superfície amb paper de vidre fi.

Restauració customització reciclatge DIY

​​

No necessitarem cap tipus de preparació:

- Materials porosos: cartró, paper, fusta, aglomerats, DM, contraplacats sense tractar.

- Objectes que tinguin una vida curta com decoracions d'un sol Nadal o complements per a una festa infantil.

- Aquells objectes destinats a vitrines i urnes, com a pur objecte de plaer visual, sense mans que el grapegin.

- Per suposat, si pintem sobres de vidre o ampolles per dins ja que volem un efecte d'esmalt lacat, per a ser vist des de fora.

Polirem amb paper de vidre per a obrir el porus

- Quan haguem massillat esquerdes o forats en la superfície o presenti irregularitats, desnivella o arrugues en un vernís deteriorat.

- En mobles que tinguin moltes capes de pintura, polirem tot el moble però especialment eliminarem els gruixos de pintura els laterals de calaixos i perfils de portes per assegurar-nos que obriran i tancaran correctament.

- Mobles pintats amb esmalts brillants o setinats, polirem amb un paper de vidre mig.

Donar emprimació

- En superfícies molt llises i especialment lliscants com laca, melamina o fòrmica.

- En cas que tinguem un color previ molt fosc i vulguem pintar amb un color clar

- En cas que hi hagi alguna taca oliosa a la fusta, sinó continuarà apareixent a través dels porus de la nova pintura, per moltes capes que li posem.

- Diferents colors en la peça original o diferents materials junts, per exemple fusta i melamina. La segelladora ens ajudarà a unificar l'absorció de la nova pintura.

- En peces que pateixen molta guerra com el sobre d'un escriptori, una taula de cuina o els perfils dels calaixos. Millorar l'adherència ens ajudarà a que la pintura no s'aixequi per cops o ratllades.

bottom of page