top of page

Recepta CHALKPAINT exprés

O... ¿Com aprofitar les restes d'esmalts a l'aigua que tinc per casa? O... ¿Perquè la pintura chalkpaint que vénen a les botigues especialitzades costa el doble que els esmalts normals?

​​ ​​Potser recordaràs que fa un temps, abans de la febre de chalkpaint pintàvem els mobles amb esmalts? Potser no, i precisament has començat a interessar-te pel tema gràcies a les atractives propostes que la chalkpaint permet. En aquest cas has de saber ja fa temps que els esmalts a l'aigua havien igualat la qualitat dels esmalts sintètics sense haver de patir la toxicitat dels seus dissolvents. I aquesta era, de fet, la meva opció preferida, i encara ho és en moltes ocasions.

En qualsevol cas, és fàcil que tinguis per casa llaunes de pintura amb restes d'aquests esmalts. Si tens un color que et torna boja i el vols aprofitar, vols fer una primera prova abans de gastar-te els diners en una pintura chalkpaint de botiga o volies fer la recepta casolana però ets massa impacient per fer tot el procés... Has de saber que és molt senzill aconseguir una pintura chalkpaint amb aquestes restes, o si més no les mateixes característiques que aquesta.

És a dir, volem del chalkpaint la seva adherència extra, el fet que no necessiti d'una emprimació prèvia de la superfície ( ja hem comprovat en aquest post que a vegades si que cal) i la seva textura mat i avellutada característica que fins i tot permet pintar-hi a sobre amb guixos. Característica què, per cert, era la funció principal de la chalkpaint o pintura de pissarra (chalk=guixos en anglès).

Dons si ja has llegit ¿De què és compon una pintura? Ja hauràs deduït que podem convertir una pintura normal en chalkpaint només variant la proporció dels seus components, en aquest cas caldrà augmentar la seva càrrega per tal d'aconseguir una pintura més espessa i cobrent, en aquest cas farem servir escaiola.

També podries fer servir carbonat càlcic/blanc d'Espanya, per aconseguir un acabat més fi. Fes clic aquí). En qualsevol cas, sempre que afegeixis càrrega a una pintura, és convenient no posar-la (en pols) directament al pot de pintura principal, sinó en un altre potet, en el que haurem apartat una mica de pintura. Només un cop tenim la barreja sense cap grumoll la incorporarem a la resta de la pintura, tornem a remenar tot plegat fins a obtenir la textura apropiada.

En el cas de restes de pintures, ja utilitzades, o potser diluïdes en el seu moment, de marques i composicions diferents no treballarem amb una formula exacta sinó que aniràs afegint la càrrega gradualment fins a aconseguir la textura que desitgem, que podríem definir com a una beixamel. Com pots veure en aquest vídeo:

Sempre que treballis amb escaiola veuràs que té molta capacitat higroscòpica, és a dir que va absorbint la humitat ràpidament i anirà espessint la pintura, pel que potser hauràs d'anar afegint una miqueta d'aigua per recuperar la seva fluïdesa.

TRUC! Tingues preparat tot el material que necessites abans de començar, la cinta de pintor protectora ja al seu lloc i tingues pensat per on començaràs i com seguiràs. Només aleshores prepara la pintura. Treballa SENSE PRESSA però SENSE PAUSA.

A l'estiu no treballis amb pintura chalkpaint al sol, tendeix a assecar-se massa ràpid i podria dificultar-te la seva aplicació.

Guardar

bottom of page