top of page

Recepta CHALKPAINT + carbonat càlcic

A l'anterior post "Què és la pintura CHALKPAINT?" ja has vist quines són les principals característiques d'aquesta pintura tant de moda, com preparar la superfície per aplicar-la i com adaptar la recepta si vols un efecte envellit i patinat o si al contrari vols una renovació més moderna i neta

Fer-te la teva pròpia pintura chalkpaint és molt semblant a cuinar, és divertit, estalvies diners i pots personalitzar 100% el color i les altres característiques.

Chalkpaint color pàtina

També hem vist a "De què es compon una pintura?" els elements bàsics de qualsevol pintura i quina funció tenen cada un. Així que no sorprèn que el nostre punt de partida sigui la "Recepta BÀSICA de pintura ACRÍLICA". El que farem per aconseguir les característiques que ara ens interessen serà doblar la proporció de càrrega, que ens donaran una pintura més cobrent, amb major poder d'adhesió i un acabat apte per a pintar-hi amb guixos si volem.

Veuràs que tens dos receptes, una amb escaiola i una altra amb blanc d'Espanya, dos càrregues diferents que ens donaran diferents resultats, tot i que subtilment diferents.

Un altre factor amb el que podem jugar i també condiciona el nostre resultat és la densitat de la pintura i la manera d'aplicar-la.

Si et trobes amb que vols fer un efecte modern i només tens a mà escaiola com a càrrega, no pateixis, segueix la recepta que et toca fent-la una mica més fluida i a la hora d'aplicar-la utilitza el rodet o la esponja per a fer vàries capes fines.

Com havíem vist en el post anterior AQUÍ , el Carbonat càlcic o blanc d'Espanya, és una càrrega més fina que la escaiola pel que ens donarà com a resultat una pintura més fluida i suau que ens donarà els millors resultats en acabats més moderns i vius, com podrien ser línies geomètriques, colors purs o estampats.

Per aconseguir capes més fines i uniformes, l'aplicarem amb rodet o esponja, encara que calgui repetir les capes.

Necessitaràs:

- espàtula, palet o pinzell vell per pastar i barrejar

- pot de vidre o plàstic amb tapa que tanqui hermètic

- rodet d'escuma fi / paletina suau i una esponja fina

- cinta de pintor

RECEPTA 2: Carbonat càlcic

1 part aproximadament en volum Pigments

2 part en volum de càrrega: Carbonat càlcic (blanc d’Espanya)

1 part en volum d’aglutinant (cola blanca) una miqueta d’aigua destil·lada o d’ampolla

Restauració, customització, reciclatge creatiu, DIY

Instruccions:

1º- Trobar el color: Barrejar els pigments amb unes gotes d’aigua fins a trobar el color i el to desitjats. En el cas que usis només un pigment, també podries començar per la càrrega o posar-los junts. En tot cas, el més important és afegir poc a poc l’aigua al material sec i no a l’inrevés. Volem una textura de pomada i així t'asseguraràs que no et queden grumolls sense desfer. Estigues molt atenta a no passar-te d'aigua o la pintura quedaria massa líquida. Potser és millor fer-ho amb una espàtula o paleta de fusta, no un pinzell.

2º- Afegir la càrrega a la barreja prèvia. Com la càrrega absorbeix la humitat ràpidament (higroscòpica) hauràs d’afegir gotetes d'aigua fins que la barreja torni a tenir aquesta textura de pomada.

1º- Trobar el color: Barrejar el pigment o pigments amb unes gotes d’aigua fins a trobar el color i el to desitjats. En aquest pas el més important és afegir poc a poc l’aigua al pigment i no a l’inrevés per assegurar-te que no queden grumolls i queda una textura de pomada. Per assegurar-te que no queden grumolls de pigment utilitza ara el pinzell.

2º- Afegir el blanc d'Espanya a la barreja prèvia. Com la càrrega absorbeix la humitat ràpidament (és higroscòpica) hauràs d’afegir aigua fins que la barreja torni a tenir textura de pomada, ara amb una mica més de cos que abans, ja veuràs que aquest cop et serà més còmode pastar amb la espàtula o palet de fusta.

En el cas que usis només un pigment, podries començar indiferentment per la càrrega o posar-los tots dos junts. En tot cas, recorda afegir sempre el líquid al material sec i no a l’inrevés.

3º- Afegir l’aglutinant. Vas vessant poc a poc la cola blanca a la barreja mentre vas pastant (que és així com se diu de barrejar els pigments amb els altres components) i ja veuràs que es torna viscosa i elàstica.

4º- Afegir l’aigua necessària fins a obtenir la consistència d’una beixamel densa. Pot ser una mica més espessa o més diluïda segons vulguem treballar, per exemple per a accedir a racons i talles, és millor una miqueta més líquida, però si treballem en vertical, ens ajudarà que sigui una mica més espessa per evitar els regalims. La intuïció i la pràctica que aniràs desenvolupant t’ajudaran a saber-ho.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les i veure la descripció pas a pas)

En cas que un cop acabada la pintura volguessis modificar el color o augmentar la densitat, pots afegir una mica més de càrrega o de pigment, però NO directament a la barreja, sinó que has de pastar-ho apart amb unes gotetes més d’aigua abans d’afegir-ho al conjunt.

De totes maneres aquests canvis d’última hora acostumen a donar problemes, ja que la barreja es pot desequilibrar fàcilment. És millor començar de nou una nova pintura i si es desitja barrejar-les entre elles o simplement guardar la primera per a una altra ocasió.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les i veure la descripció pas a pas)

Hem aprofitar per provar la pintura en dos suports ben diferents per comprovar l'adhesió de la pintura chalkpaint amb carbonat càlcic. Una melamina setinada, però a tots els efectes impermeable, i un dm sense envernissar, molt porós.

Les conclusions són que per materials tan lliscants com la melamina (i plàstics, vidres, esmalt, metalls...) caldria preparar la superfície obrint el seu porus amb paper de vidre i/o amb emprimació segelladora.

En cas que això no fos possible, et recomanaria preparar una chalkpaint amb escaiola, que té més poder d'adhesió. En el DM, en canvi, la nostra chalkpaint de carbonat càlcic no ha trobat gaires problemes, al marge d'haver de fer dues capes per tal de cobrir.

Si ets massa impacient per seguir tota la recepta, vols fer una prova ràpida amb la chalkpaint o vols aprofitar aquell esmalt a l'aigua que et va sobrar... No et perdis el proper post: "SOS: fer una pintura CHALKPAINT exprés".

 

*Això és un tutorial per a guiar-te, no estàs obligada a que ho facis de la mateixa manera exacta, pots experimentar variacions de forma, color o funció. No dubtis a compartir el resultat amb les altres picaflors amb el hashtag #socunapicaflorcreativa i si tens dubtes en qualsevol moment del procés, només has de contactar-me i preguntar.

​​Juntes farem que aquest blog sigui més interessant cada dia.

bottom of page