top of page

Pintar CHEVRON amb CINTA adhesiva


Utilitzar cinta de pintor per crear un efecte decoratiu és l'Abc de la pintura decorativa. Quan comencem a pintar mobles, el nostre primer recurs decoratiu acostuma a ser la cinta de pintor i els dissenys de línies rectes, una manera econòmica i senzilla de deixar empremta en una peça. Resultat molt efectista ja sigui en un moble, un plafó o en un paret.

L'estampat chevron és aquest estampat geomètric tant de moda que hem pogut veure a teixits, parets, roba, llibretes (refresca la memòria AQUÍ)... s'adapta perfectament a aquesta tècnica . Per suposat, pots usar aquest mateix tutorial per a qualsevol disseny de línies rectes fetes amb cinta de pintor o fins i tot fent servir gomets triangulars o rodons... (Inspira't al meu board Tape painting - Taping a Instagram)

Necessites:

Cinta de pintor

Cutter

Pintura chalkpaint de 2 tons o de 2 colors

Paletina Pinzell d'stencil / trosset d'esponja o escuma

Cera de mobles transparent o de color cutter / bisturí

Paper de vidre fi

Opcional

*Aigua

*Drap o caps de cotó

*Cera de mobles transparent o de color marró per a fusta *Bola d'espart

- Com utilitzarem una pintura chalkpaint (en aquest cas una pintura chalkpaint exprés que hem preparat a partir d'unes restes d'esmalt setinat a l'aigua que tenia pel taller) no ens caldrà fer les capes d'emprimació habituals per a la preparació de la superfície. Tot i així ha d'estar neta de pols i de greix. Aquesta tauleta en concret no tenia ni vernís pel que la pintura s'adherirà perfectament, en cas de usar una melamina que no vulguem recuperar, no et perjudicarà polir una mica per obrir el porus, ans al contrari.

Restauració customització reciclatge DIY

- Donarem la primera capa del color secundari, o sigui el color que vulguem que estigui a la base i aparegui en retirar la cinta i sota el decapé. En aquest cas el rosa més fort.

Restauració customització reciclatge DIY

- Dibuixarem en llapis les línies que resseguiràs amb la cinta de pintor. Aquí és quan caldrà una mica de paciència a l'hora de dibuixar les línies guia si volem un resultat acurat. Recorda que pots fer més o menys franges segons com estiguis d'inspirada.

Restauració customització reciclatge DIY

-Primer de tot planteja la zona que pintaràs, en aquest cas, el sobre de la tauleta. Marca un eix a la meitat i comença el dibuix des d'aquí cap a dreta i esquerra per a centrar el disseny. Tria l'angle i la distància que més t'agradin però tingues cura de que les línies estiguin paral·leles, així que ajuda't d'un regle i d'un escaire. Quan hagis marcat les línies mestres, ja pots anar enganxant-hi la cinta de pintor, talla amb el cutter per a un resultat professional i assegura't que ha quedat ben adherida a la superfície.

Restauració customització reciclatge DIY

- Comencem a pintar! Utilitzarem un pinzell d'stencil, que trobaràs a les botigues de pintura decorativa i material de belles arts. Caldrà que la pintura no sigui massa líquida i que pintem amb el pinzell força eixut de pintura, per evitar que s'escoli per sota la cinta i ens faci regalims. Donat que en aquest cas estem utilitzant cinta adhesiva i pintura chalkpaint que és més densa de l'habitual, podràs estar bastant tranquil·la.

- Posarem la pintura en un platet o tapa, molt poquet gruix i hi sucarem només la punta del pinzell, si cal, traurem l'excés de pintura en un paper o cartró vell. Ara ja podem pintar la nostra peça: anirem pintant en cercles i donant una capa lleugera de pintura fins a cobrir la part que volem pintar, si trobes que t'ha quedat massa transparent, sempre pots fer una segona capa unes hores més tard. Per a àrees mes grans podem obtenir un resultat molt semblant amb una petita esponja o escuma. Si volguéssim cobrir una gran superfície com una paret, podries fer servir una esponja més gran o fins i tot pintura en spray. Les parts de la taula on no hi ha cinta de pintor i van llises, les pintem amb esponja o paletina, tal i com hem fet amb el color anterior.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les)

És important que un cop donem per acabat el color primari (el que volem que es vegi més), no el deixarem assecar completament, sinó que amb la pintura encara una mica fresca, procedirem a retirar la cinta de pintor, d'aquesta manera evitarem que s'arrenquin clapetes de pintura. Pots ajudar-te amb un cutter o bisturí. Ara si, deixem assecar d'un dia per a l'altre.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les)

- Ara la peça ja fa una altra cara, però encara no està acabada. Be, podria estar-ho, però en aquest cas afinarem una mica més, per a donar-li un aspecte més adient a l'estil de la taula. Si penses que la teva peça ja t'agrada com està, salta directament aquest paràgraf i el següent i ves directament a la protecció final. En aquesta tauleta volia aprofitar uns defectes de la xapa en el sobre i les potes amb talla per fer una mica de decapé i treure a la superfície el color primari en diferents punts. Polirem amb paper de vidre fi, el sobre, les arestes del sobre i les potes. Això li donarà un color menys uniforme i un aspecte més gastat i antic, això tan senzill és el famós decapé, ara ja el saps fer.

- Per altra banda, en ser una tauleta clàssica, volia un resultat més elegant, menys contrastat de colors així que també hem fet una veladura. I que vol dir això? hem diluït una mica de la pintura primaria en aigua, fins a tenir una consistència lletosa i n'aplicarem una mica amb cura de no fer regalims pel sobre i difuminant el seu efecte amb l'esponja fins a matisar els color del chevron. Deixem assecar de nou fins l'endemà.

Restauració customització reciclatge DIY

- La pintura chalkpaint té molt bona adherència gràcies a a seva alta proporció de càrrega, però aquesta mateixa característica també fa que tingui un porus molt obert i molta tendència a embrutar-se. Per a superfícies que hagin de tenir tute, com un sobre de taula tancarem una mica el porus brunyint amb espart, això vol dir fregant amb una bola d'espart la superfície a poder ser en direcció a la veta de la fusta, així aplanarem les capes de pintura i ja veuràs que la superfície passa de ser mate a setinada.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les)

- També protegirem la peça aplicant cera de mobles a la superfície amb un drap o caps de cotó, deixant que s'absorbeixi durant uns 20 minuts i brunyint amb un altre drap de cotó net fins que retiris tot l'excés i queda setinada i fina al tacte.

TRUC! Si volem conservar els colors tal i com els hem pintat usarem una cera transparent, però si volguessis aprofitar per a donar-li una patina envellida, només hauries d'usar una cera de color marró per a fusta i retirar més o menys quantitat segons el resultat desitjat. Tingues en compte que quan més fosca sigui la cera més perdràs el color original. Pots fer una prova en un raconet discret i si no t'agrada el resultat, retirar el que puguis amb un drap sec i a continuació aplicar la cera transparent a sobre, veuràs que remou la cera de color i acaba sortint sense deixar rastre.

reciclatge creatiu, DIY, restauració, customització

*Això és un tutorial per a guiar-te, no cal que ho facis de la mateixa manera exacta, hi pots fer totes les variacions que vulguis en forma, color o funció. No dubtis a compartir-ho amb les altres picaflors amb el hashtag #socunapicaflorcreativa i si tens dubtes en qualsevol moment del procés, només has de contactar-me i preguntar.

​​Juntes farem que aquest blog sigui més interessant cada dia.

bottom of page