top of page

Quan toca RESTAURAR o CUSTOMITZAR?

Fa uns dies que has llegit Què vol dir restaurar? i Què vol dir customitzar? I automàticament et ve al cap la següent pregunta: Quan toca RESTAURAR o CUSTOMITZAR?

He fet el diagrama més simple del món per ajudar-te a triar com intervindràs la teva peça. Només has seure davant del teu moble, respondre SÍ o NO i seguir la fletxa pertinent. É voilà! Ja saps quin camí has de prendre.

Però.... et pot passar que no tinguis prou informació de la peça que tens al davant per a tenir clara la resposta a: Té algun valor OBJECTIU, per qualitat, raresa o antiguitat"?

Per començar, en el casos en que tinguis una peça d'un cert valor, el més probable és que no en tinguis cap dubte, ja que haurà estat en la teva família durant generacions o te l'han regalat i t'hauran explicat una mica la seva història, o simplement perquè l'hauràs comprat i pagat com a tal o simplement en saps prou com per reconèixer un moble d'època o la qualitat d'una construcció..

Si no tens tan clar el seu valor, segueix llegint, anirem filant una mica més prim. Habitualment un factor determinant en el valor d'un moble és la seva edat i es classifica de la següent manera:

- FINS a 50 ANYS:

Són el que anomenem mobles vells. Acostumes a trobar-los al wallapop, etc... i a botigues de 2a mà. Són peces relativament joves i/o fets amb materials de poca qualitat, així que gairebé tot ells seran customitzats, millorant notablement després de passar per les nostre mans. Només aquells que tinguin una certa qualitat material o tècnica o alguna peculiaritat que ens facin tenir interès en mantenir els seu aspecte original, seran restaurats

- MÉS de 100 ANYS:

Són antiguitats i els trobaràs a ca l'antiquari. Podríem dir que avarca tots els mobles anteriors als anys 20 del s.XX, Art Decó inclòs. Aquestes peces poden tenir un cert valor històric i han de ser restaurats respectant els criteris de conservació i restauració (que trobaràs AQUÍ). Òbviament, analitzarem cada cas individualment, ja que també podem trobar excepcions entre les antiguitats.

- ENTRE 50 i 100 ANYS:

Són els mobles que trobaràs en un brocanter (almoneda en castellà). Acostumen a tenir ja una certa qualitat en la construcció i no et penediràs de recuperar-los.

És habitual acabar tenint una d'aquestes peces, nombroses en el mercat. Trobarem molta varietat en la seva qualitat, pel que unes peces mereixeran ser restaurades i d'altres podran ser customitzades: Tot i que per edat no són prou vells per tenir un gran valor històric, sí poden tenir un valor estètic, o una qualitat tècnica que mereixi que siguin restaurats. En aquests casos serem respectuosos amb la seva integritat i conservarem el seu aspecte original.

També del mateix lapse de temps trobarem mobles amb poc valor però que seran molt interessants de recuperar ja sigui per les seves formes, perquè ens és molt pràctic o simplement perquè li tenim carinyo i què ens permetrà customitzar-lo amb total llibertat.

- Mobles VINTAGE:

A diferència dels mobles de brocanter de línia eminentment clàssica, els mobles vintage són moderns en disseny i concepte. Han aparegut els darrers anys revolucionant el mercat del moble i mereixen un capítol apart. Tot i no ser prou antics per a ser considerats antiguitats (la majoria van des dels anys 40' als 70'), els mobles vintage són aquells que tenen prou qualitat, originalitat, nom o raresa per a ser valuosos.

Aquesta seria la seva definició original, tot i que els darrers anys el terme s'ha expandit fins a definir tot una moda i/o estil decoratiu d'influència nòrdica dels anys 50' que inclou mobles de segona mà de poca qualitat, edat insuficient o fins i tot de nova manufactura industrial.

Aquestes peces són molt interessants per al món de la restauració, donat que en el s.XX apareixen en mobiliari materials nous com plàstics, el metall tubular, la fusta laminada i corbada... que van revolucionar la Història del Disseny. Així que arriba el moment en que trobarem mobles de gran qualitat no construïts en fusta, que seran tot un repte per als conservadors-restauradors.

A efectes de resultat estètic, customitzar o restaurar són opcions equivalents, no hi ha una opció millor "per se" que l'altra, però sí que hi ha una intervenció perfecta i adequada per a cada peça, la nostra feina és saber trobar-la.

Ja has pogut comprovar que cada moble té una història i unes característiques que el fan únic, pel que no hi han formules exactes. Així que haurem de tenir en compte una sèrie de factors: la qualitat, la història, la silueta, la fusta, la tècnica de la peça, l'entorn on anirà, la funció original i la que es desitja, el temps i esforç que vols i pots dedicar, els teus coneixements, els teus gustos personals, les tendències i el teu pressupost, entre d'altres.

En cas de dubte, sempre serà recomanable pecar de prudents a la hora d'intervenir en un moble i si és necessari apostar per actuacions i materials reversibles. Si us trobeu en aquesta situació, no dubteu a contactar-me, estaré feliç d'orientar-vos.

bottom of page