top of page

Què vol dir CUSTOMITZAR?

La customització creativa vol dir transformar, recuperar i actualitzar un moble vell per tal d’aconseguir una peça plena de personalitat que fa la nostra casa única. És molt més que una simple solució estètica ja que comparteix amb la restauració els processos que garanteixen la conservació de la peça.

Què suposarà per a tu el fet que et decideixis a recuperar un moble vell, possiblement amb més valor sentimental que econòmic? Et sorprendrà veure els nombrosos beneficis, alguns de petits i altres de grans, que pot aportar-te tan a nivell personal, domèstic, econòmic o social:

És beneficiós pel Medi-ambient: Evitar que un moble vell acabi sent un residu a gestionar evidentment contribueix al Medi-ambient però per altra banda també fa que no se'n compri un de nou, ni es contribueixi a finançar la seva producció ni a la petjada ecològica que això comporta.

Et fa una mica més lliure: Recuperar un moble en comptes de comprar-ne un de nou, no només t'estalviarà diners sinó que serà una petita victòria sobre un sistema basat en el consum exponencial que et demana que usis i llencis. Rebela't!

T'ensenyarà sobre mobles: Treballar durant hores en un moble ens fa descobrir i valorar la seva construcció, aprendrem que fins i tot aquells mobles vells més senzills acostumen a ser de fusta massissa i estan construïts amb encaixos, pel que són de molta més qualitat que qualsevol moble que puguem comprar nou i que estarà fet amb aglomerats de fibres o cartró premsat.

Despertarà la teva curiositat: Creixerà el teu interès per tot el món que hi ha darrera del moble: les tipologies, la construcció, els estils, les fustes, les tècniques decoratives i els acabats emprats en el moble.

Activaràs la teva creativitat: A diferència de la restauració, que com ja hem vist AQUÍ, ha de respectar els criteris de conservació-restauració, la customització et permet transformar l'aspecte de la peça, desplegar la teva creativitat aplicant qualsevol tècnica decorativa i fins i tot modificar la seva estructura segons et convingui o et vingui de gust.

És saludable mentalment: Està comprovat que les activitats manuals i creatives són beneficioses pel nostre estat d'ànim. Ens obliguen a estar presents en el que fem, pel que la nostra ment descansa dels problemes i de la rutina. Cultivaràs la paciència, la perseveració, l'atenció i la motivació, eines que són ben útils en el dia a dia.

T'obrirà les portes de qualsevol altra tasca manual: Treballar amb les mans ajuda a millorar la coordinació entre mans-ment i vista, la percepció espacial i la destresa motora fina. Veuràs que un cop comences a treballar amb les mans tindràs més facilitat amb qualsevol altra tasca manual que et proposis començar.

Et donarà més seguretat en tu mateixa: Quan vegis el resultat et sorprendràs a tu mateixa. Te n'adonaràs que el procés no ha estat tan difícil i que has estat tu sola, la que pas a pas has aconseguit transformar una peça vella en allò que desitjaves. La satisfacció de la bona feina feta reforçarà la teva autoestima. Ensenyar la peça, tenir-la a casa, passar-hi pel davant cada dia... posarà un somriure als teus llavis.

Et fa més autosuficient: Si fins ara no havies tingut gaire contacte amb les eines més habituals com tornavís, alicates, martell, trepant... Veuràs com ara tens més empenta amb les reparacions domèstiques més senzilles o potser les que no són tan senzilles...

Fa casa teva més bonica i acollidora: Anar personalitzant els mobles de casa dona bellesa i caràcter a una llar, crea racons acollidors i especials on et sentiràs molt a gust.

I per últim, és addictiu: Començaràs a mirar els mobles vells d'una altra manera, els de casa, els dels encants, els que el veí ha baixat al carrer per llençar... Aprendràs a endevinar el seu potencial i a buscar les tècniques i colors de moda per a posar-los en pràctica.

I el millor és que descobriràs que no estàs sola, sinó que en som un munt!

(Fes clic sobre les imatge per fer-les grans)

bottom of page