top of page

CORC: Public enemy #1

Com hem vist al post sobre la desinsectació-desinfecció de la fusta, el corc és el nostre principal xilòfag domèstic, ja sigui per geografia com per climatologia. Però qui és? I quin és el motiu pel que fa forats a la fusta? Com es comporta?

1- Criança: L'escarabat del corc femella inicia el procés de cicle de vida per posar els seus ous directament a la fusta a través d'esquerdes, fissures i forats existents.

2- Eclosió: Després d'unes setmanes els ous eclosionen i surten les larves que comencen a barrinar la fusta cap avall- aquesta és l'etapa cuc de la infestació.

3- Alimentació: La larva s'alimenta durant un període d'entre 2 i 5 anys. En aquest temps les larves s'obren camí cap amunt i avall causant danys estructurals a la fusta. És en aquesta etapa on podem trobar excrements o pols, que ens ajuden a identificar el corc.

4-Transformació: Cap al final del cicle de vida del corc, la larva forma una pupa on es convertirà en un escarabat adult. Aquest en sortir, s'obre camí fins a la superfície on deixa el forat de sortida característic i tan identificable. En proporció a la larva del corc, l'adult fa molt poc dany a la fusta. Les femelles viuen entre 10 i 14 dies en els que els seus homòlegs masculins només viuen entre 3 i 4 dies. Una vegada que els escarabats adults masculins han sortit de la càmera del seu únic propòsit és aparellar-se amb tantes parelles femenines com puguin i continuar el cicle de vida.

Aquesta informació ha estat traduïda de la pàgina web de la empresa escocesa Wise Property Care. A més a més pots trobar molta més informació per a aprendre a detectar un atac de corc. No hauria de sorprendre't que el corc és tractat com un problema de primer ordre, ja que a Escòcia, com a molts altres països septentrionals, el problema no afecta només als mobles sinó a les estructures de les cases, on la fusta pot arribar a representar el 70% del total. Un atac de xilòfags fora de control pot tenir conseqüències desastroses per a una família, tant econòmiques com vitals.

Recorda que pots configurar Youtube per traduïr automàticament al català. No serà una traducció molt acurada però suficient per comprendre la explicació si l'anglès no és el teu fort.


bottom of page