top of page

Zona zero: com fer una FITXA TÈCNICA?

La fitxa tècnica no és res més que la descripció objectiva i ordenada de la nostra primera trobada en profunditat amb la peça, abans de posar-li les mans a sobre.

Descriurem el que tenim al davant, la seva estructura, els seus materials i les seves patologies. Aquesta part de la fitxa també es coneix com Examen Organolèptic, el que ja fa referència al conjunt de característiques físiques que té la matèria en general, com ja deus imaginar ens guiarem sobretot per la vista, però també per la textura i fins i tot per l'olfacte i la oïda. No, el sentit del gust no ens caldrà. :P

Et sorprendrà la quantitat d’informació que amaga cada detall: erosions que responen a repeticions de gestos en el seu ús, erosió de la motllura frontal dels braços pel costum d'acariciar la fusta, una decoloració de la xapa que indica que la peça estava prop d’una finestra on donava el sol, marques a les potes degudes a cops amb l'aspirador… Si t’agraden les histories de Sherlock Holmes o CSI, t’encantarà aquest exercici de deducció.

Aquest serà el moment de la documentació gràfica, fes fotografies generals des de tots els angles i de detall de tot allò que durant aquest exercici et vagi cridant l'atenció. Això no només acomplirà el criteri de Legibilitat de la nostra intervenció, sinó que serà el testimoni de la teva feina, i creu-me, després de treballar en la peça durant setmanes i mirar-te-la des de tots els angles hauràs oblidat com era al principi i quan finalment muntis les teves fotos d'abans i després, fliparàs amb la seva transformació, et sentiràs tan orgullosa de tu mateixa que les portaràs al mòbil per ensenyar als amics o directament les exhibiràs a les xarxes per gaudir de cada like.

Fitxa tècnica Conservació-Restauració-Customització

Com pots veure en el post de Fitxa tècnica: Exemple, recollir informació sobre la tipologia o la època és interessant i curiós, però també molt útil a la hora d'entendre la peça, la seva història i per tant la nostra intervenció.

Fes clic sobre la imatge o AQUÍ per descarregar-te el pdf amb la fitxa tècnica, que pots imprimir tantes vegades com vulguis per a usar en les teves intervencions.

 

FITXA TÈCNICA: (amb la seva explicació al costat)

Tipologia: tipus de moble: cadira, taula, bagul...

Materials de construcció: en ordre de més present a menys, és a dir comences per la fusta de la estructura, després la xapa, la marqueteria, el metall dels panys, etc… (els acabats no estan inclosos en aquest camp)

Sistemes de construcció: No sempre són visibles però és interessant saber si està construïda amb encaixos, quins tipus, metxes, caragols o claus… informació que ens ajudarà a establir la datació de la peça.

Tècniques decoratives: marqueteria, talla, baix relleu, intarsio (incrustació en fusta massissa), lacat, daurats...

Datació (aproximada): No confondre amb estil, ja que s’han fet molts mobles amb elements decoratius d’estils antics a partir de la 2ª1/2 del s.XX. i això porta molta confusió, així que aprendrem a mirar més enllà de la seva aparença clàssica o rococó: Recava informació de la família, de la botiga on el vas comprar, fixa’t en la construcció, en l’envelliment de la pròpia fusta, inscripcions… Seguim amb la feina de detectiu.

Estil: l’estil et vindrà donat sobretot pels elements decoratius i a vegades també per la tipologia… habitualment trobarem rèpliques que barregen elements decoratius de diferents èpoques. Detectar aquestes incoherències és una de les maneres de detectar que és una rèplica moderna.

Procedència: el que sàpigues de la seva història, la seva proporció, les fustes emprades i fins i tot les tipologies, tècniques decoratives. És habitual trobar dues peces similars, més o menys coetànies, amb intenció de ser iguals, però en realitat molt diferents depenent del país on han estat fetes.

Estat de conservació: és només un primer anàlisi general, només cal que posis si és molt bo, bo, regular, dolent, pèssim… O si ha patit algun accident massiu que ha precipitat la seva restauració.

Mides: utilitzarem centímetres i l'ordre estàndard per a volums, és a dir Ample X Fons X Alçada. Per exemple una calaixera podria fer 112x56x86cm

TRUC! Per fer-t'ho més fàcil, començarem la Descripció i el Diagnòstic de la peça des d'allò més important a allò més superficial, és a dir començarem per la estructura o suport, seguirem per la cobertura de xapa de fusta (en cas que n'hi hagi) i acabem amb el vernís i annexes.

Si fas clic sobre cada una de les imatges, tindràs més informació sobre la patologia que hi apareix, com l'origen o la resolució presa

Descripció:

On desenvoluparem i ampliarem la informació prèvia:

- Forma del moble, estructura i forma bàsica: quadrat, rodó… amb 4 potes o una peanya…

- Construcció: un cos i un mirall, potes unides de quina manera, calaixos, portes…

- Decoració/tècnica decorativa: motius decoratius, qualitat de la tècnica…

- Patologies que veiem a primera vista: atac de corc, trencaments, mal estat del vernís, pèrdues de material o farratges, etc...

- Tot allò que observis i et sembli rellevant

Diagnòstic:

Com ja hauràs estudiat la peça amb atenció per fer-ne la descripció, ara podràs començar a fer el llistat les patologies i de tot allò que hagi pogut alterar el seu aspecte original al llarg dels anys.

Pèrdues, descohesions, fractures, esquerdes, fissures, indentacions, cops, taques, envelliment, brutícia… En el suport, en la xapa o l'acabat?. Pateix de xilòfags o de fongs?

Proposta de restauració:

Un cop feta la Descripció i el Diagnostic, coneixerem prou be la peça i podrem determinar quina serà la intervenció més adequada i també ens ajudarà a establir les millors condicions de conservació.

Seguint l’ordre del procés ja conegut i que trobaràs fent clic AQUÍ, descriurem la manera en que pretenem posar solució a tot allò diagnosticat anteriorment i que li retornarà el seu millor aspecte.

 

Sóc conscient que en aquests primers posts teòrics hi ha un munt d'informació i de vocabulari nou... Ja veuràs com poc a poc t'hi aniràs familiaritzant i integrant aquests nous conceptes i paraules en el teu llenguatge. És més, t'encantarà tenir la paraula justa per a cada petita cosa que trobis en els teus mobles (i no oblidis que aquest llenguatge és comú a qualsevol altra art decorativa i/o obra d'art major)

Però sobretot, si tens dubtes, ja saps on trobar-me, estaré feliç de respondre't.

bottom of page