top of page

Procés de Restauració i de Customització

Com ja hem vist anteriorment, tant la restauració com la customització d'un moble tenen com a objectiu comú recuperar la estabilitat i funció d'un moble. Tot i que pel seu aspecte final et puguin semblar antagòniques, totes dues opcions s'ocupen de garantir la conservació de la peça i allargar la seva vida útil.

També hem vist que per intervenir en un moble no cal tenir grans habilitats manuals ni talents ocults, només requereix sentit comú, respectar uns criteris bàsics i seguir l'ordre del procés pas a pas.

Per a que tinguis clar aquest ordre a seguir, tens aquest esquema simplificat del procés per a restaurar i per a customitzar. On veuràs perfectament quines passes comparteixen (en color blanc) i quines li són pròpies a cada opció (en color groc i magenta respectivament). Més endavant aprofundirem en cada una de les etapes, quines són les patologies que trobarem en cada una d'elles i com solucionar-les.

Esquema del Procés de Conservació, Restauració, Customització, DIY
Procés restauracio i customització

Descarrega't la versió per imprimir fent clic AQUÍ i penja'l a la paret del teu espai de treball, et servirà de xuleta a la hora de fer la teva fitxa tècnica per a anar revisant i comprovant les possibles patologies que podries trobar i a la hora de posar-te mans a la obra!

Evidentment la teva peça pot necessitar menys intervencions de les descrites i per tant hauràs de fer un procés molt més curt, o al contrari. Donat que és un esquema simplificat, et pots trobar amb problemes que no hi apareixen, com en el cas de que la teva peça té altres materials com marbre, metalls, vidres, ceràmica o daurats, que de moment, he deixat al marge.

De moment, tindrem suficient en saber que aquestes són les passes més habituals en el procés de restauració i de customització d'un moble de fusta:

RESTAURACIÓ:

Desmuntar - Desinsectar - Estructura - Retirar Acabat - Reintegrar xapa- Massillar forats corc - Reintegrar color - Acabat - Netejar i muntar ferratges

Fes clic damunt les imatges per fer-les grans i llegir el títol:

CUSTOMITZACIÓ:

Desmuntar - Desinsectar - Estructura - Preparar superfície - Emprimació - Massillar forats de corc - Pintura decorativa - Protecció addicional - Netejar i muntar ferratges

Fes clic damunt les imatges per fer-les grans i llegir el títol:

bottom of page