top of page

Mandala de guix (video tutorial)


T'havies fixat en el disseny de les bases de pizza que fas a casa, amb tots aquests puntets en cercle tan endreçadets i bonics? Anem a convertir aquest embolcall en el motllo per a crear una decoració de paret amb algun dels materials següents: guix, escaiola o ciment. Busca entre el material de bricolatge que tinguis per casa o al super.

Aquest mandala, per suposat pot quedar-se tal qual com veus en el vídeo per a una decoració minimal o pot ser un entreteniment per tu i/o els teus fills si el pintes amb llapissos, ceres de colors o pintures acríliques, fins i tot et pots sentir glamurosa i daurar-lo amb pa d'or ... imaginació al poder i el mandala a la paret!


Necessites:

- Base d'un embolcall de pizza:

- 900 ml. deguix, escaiola o ciment

- 1 bol de vidre

- 1 gerra amb aigua

- 1 cullera de fusta

- 25cm. de cordill, corda o beta

.

Idea original: Mercè Benavent (La Picaflor Creativa) Edició: Ricard Monné

Preliminars:

Prèviament hauràs preparat l'embolcall de la pizza a sobre la superfície de treball, pensa en si necessitaràs moure de lloc abans no estigui dur del tot (perquè ho estàs fent a la encimera de la cuina o a la taula del menjador), en aquest cas et recomano, posar-la a una safata o fusta que puguis traslladar sense doblegar l'embolcall.

Talla els 25cm. de corda, o cordill i fes li un nus, tal i com has vist en el video i deixa-te'l a mà.

Preparació:

Utilitzarem una mesura de 900ml. de guix, escaiola o ciment, i ho posem en un bol o recipient de vidre o també podria ser de ceràmica esmaltada. Et recomano evitar qualsevol material texturat o amb porus, ja que això et dificultarà la neteja. Si per aquelles coses de la vida, tinguessis una gaveta de paleta professionl, felicitats, és el millor recipient, ja que en ser flexible, no cal netejar-lo, només es deixa assecar i després es fa saltar flexionant la goma.

*A partir d'ara, parlaré de guix*, per a fer via, però si uses escaiola o ciment, el procés és el mateix.

Fes un volcanet al guix* i afegeix l'aigua poc a poc remenant, assegurant-te que no et queden grumolls fins a tenir una beixamel suau i no masa espessa. En aquest punt recorda treballar sense pressa, però també sense pausa, perquè ja haurà començat la reacció de fraguat (en el cas de la escaiola i també del guix).

Aboca tota la barreja a l'embolcall de la pizza mou-lo per a que es reparteixi homogeneament per tota la base. Sacseja-ho suaument l'embolcall com ho faig a les imatges per tal de fer pujar les bombolles d'aire a la superfície (que com ja suposaràs és la part del darrera del mandala que no es veurà).

Inserta la corda ja anusada enfonsant només la part del nus i les puntes. No apretis a fons, ja que et podria sortir per la part del davant. Si per les característiques de la marca de guix* que has usat uses fessis curt, no pateixis, només has de preparar una mica més de barreja i fer una segona capa a sobre.

Mira que la "nansa" per on penjarem el mandala a la paret no et quedi dins del guix. Nosaltres veuràs ue hem usat un palet per a manterir-la elevada, pots usar el que tinguis més a mà: un boligraf, una agulla de fer mitja, el que et sembli.

Ara només ho has de deixar assecar. El guix i la escaiola endureixen relativament ràpid, però millor deixa-ho fins l'endemà i no t'endus cap sorpresa. El ciment millor deixar-lo assecar de 48 a 72h.

Tant el guix com la escaiola endureixen per un procés de fraguament, que implica que alliberen escalforeta quan comencen aquest procés. quan hagis acabat posa la mà i ho comprovaràs de seguida. En canvi el ciment s'asseca, el que vol dir que ha de perdre la humitat per a endurir, per això trigarà de 2 a 3 dies encondicions normals en una casa, però no dubtis a deixar-lo més temps si no et sembla prou dur i sec.

Passat el temps indicat, ja pots desmotllar, fes separant l'embolcall del canto per totes les bandes i finalment treu-lo senser. Ja el tens, felicitats!

Subjecta'l per la corda i comprova amb cura si és una nansa prou resistent. Un cop el treus, és possible que la banda que ha estat en contacte amb el plàstic, tot i que dura i seca, hi apareguin encara algunes zones humides, res que no es sol·lucioni deixant-ho unes hores assecant-se per aquesta banda.

I com ja hem dit abans, aquest mandala, pot quedar-se tal qual com veus en el vídeo, amb el material en cru per a una decoració minimal o si ets més fan del color, pot ser un bon entreteniment per a tu i/o els teus fills si el pintes amb llapissos, ceres de colors o pintures acríliques, fins i tot et pots sentir glamurosa i daurar-lo amb pa d'or ... imaginació al poder i el mandala a la paret!

TIP: Potser tens pigments de color a casa? Prova d'afegir al guix o la escaiola una petita part de pigment, ja sigui en sec, o perquè no en mullat i jugues a veure quin resultat et dona?

bottom of page