top of page

Nova tradició per Sant Joan: Rescatar un moble del foc (o més) ;)


Fa unes setmanes vaig tenir els meus exàmens d'anglès pel nivell C1 i m'havia de preparar una presentació oral de 5 minuts (entre altres coses). Aquest matí escoltava la ràdio mentre parlàven de la Revetlla de Sant Joan i de la nostra tradició de cremar mobles vells (per a mi dramàtica)... i m'ha vingut al cap: "perquè no publicar el meu petit escrit en el meu blog?". El primer consell de la professora va ser: "heu de parlar d'alguna cosa que us apassioni" i això és exactament el que vaig fer: vaig escriure sobre l'Upcycling i els efectes positius que podria causar en les nostres vides. *Upcycling és un terme en anglès pel que encara no tenim traducció que englobaria restauració, customització i reciclatge creatiu de qualsevol objecte. Més enfocat en mobiliari i decoració, tindriem el terme Refurbishing. Potser, després de llegir el text, et miraràs dues vegades la pila de trastos que els veïns estan acumulant a la cruïlla i decidiràs rescatar almenys un dels mobles per a donar-li una segona oportunitat i de pas, descobrir una part de tu mateixa que desconeixies. * Per suposat el text sota aquestes línies és una traducció/adaptació al català del text original, aquest el trobareu aquí

 

Presentació: Què pot fer Upcycling per tú Benvinguts! Em dic Mercè Benavent i avui parlaré sobre els beneficis que l'Upcycling pot portar a la teva casa i a la teva vida. En primer lloc, descriuré què és l'Upcycling. Després us faré saber els 3 principals avantatges de l'Upcycling i, finalment, podreu fer preguntes si així ho desitgeu. Sóc restauradora de mobles antics (llegeix més aquí) i, generalment gaudeixo de la meva companyia treballant sola al taller. Tanmateix, quan fa dos anys vaig començar a ensenyar a adults en el Centre Cultural Sant Joan, vaig trobar-me amb l'entusiasme i compromís immediat dels alumnes, i em vaig adonar que la satisfacció i orgull que aporta l'Upcycling és per a tothom. M'agradaria encendre una llumeta en el teu cap perquè els mobles antics no són trastos o brossa, sinó el primer pas cap a una forma de vida més sostenible i creativa. QUÈ ÉS L'UPCYCLING? L'Upcycling s'assembla al reciclatge, en que tots dos ajuden a crear menys residus. La diferència és que l'Upcycling implica donar més valor a l'objecte amb la seva intervenció, i no menys Upcycling és "intervenir" en algun objecte per a modificar-lo. Com que principalment treballo amb mobles, estic centrada en peces que poden ser restaurades, arreglades, renovades, reparades, pintades, foradades, tapissades, tallades, decorades, personalitzades, tallades, etc. Però el ventall de possibilitats de l'Upcycling sobre qualsevol matèria és il·limitat.

I tu et preguntaràs... Però... perquè això és tan bo per a tu?

· Dons primer de tot, L'UPCYCLING ET FA FELIÇ

Hi ha qui va al gimnàs o fa meditació, d'altres prenen una copa de vi amb una amiga... Comença a pensar sobre les teves estones de treballar amb les mans com un parèntesi en la rutina setmanal. Et sorprendrà l'efecte sanador que produeix en la teva ment estar centrat en el procés (i no en el resultat) durant un cert temps. Parlar d'estar immers en el "ara", en el moment present... ens porta a aquesta tendència actual que és el Mindfullness (atenció plena), què més vols?

La creativitat, l'autoestima i la felicitat estan fortament vinculades. No tinguis por de ser creativa, perquè de debó, no pots equivocar-te, i si no t'agrada el resultat, simplement hi pintes a sobre.

· En segon lloc, L' UPCYCLING ÉS ECOLÒGIC Ikea utilitza aproximadament el 3% de tota la fusta certificada que s'utilitza al món. Això implica desmesurades quantitas d'aigua, pesticides, emissions de carboni, energia ... amb la única finalitat que poguem anar a la botiga i comprar la nostra prestatgeria Billy, que probablement caurà a troços d'aquí pocs anys, per culpa de la poca qualitat dels seus materials. No seria preferible no malbaratar tots aquests recursos de bon començament? No em malinterpretis, m'agrada Ikea, i realment valoro la idea d'aquest "estil de vida modern, de disseny i respectuós amb el medi ambient" que trobem en el seu catàleg. Però quan grates una mica la superfície d'aquest missatge, pots veure clarament que el seu èxit a nivell global pot ser de tot, menys sostenible.

· En tercer lloc, L'UPCYCLING ET FA LLIURE I ESTALVIAR DINERS AL MATEIX TEMPS Amoblar casa teva amb articles de segona mà, fins i tot si ho fas parcialment en part, és activisme en contra del consumisme de la nostra societat. Les peces velles o antigues generalment són de millor qualitat que les més recents... en primer lloc, la majoria d'elles estan fetes de fusta massissa i construides amb ensambles ... i ja t'ho dic ara, són peces fetes per a durar (i algunes fins i tot per a passar de generació en generació). Possiblement ja no estiguin de moda, però justament aquesta és la raó per la qual les podeu aconseguir una fracció del preu (segona mà) o fins i tot gratis (donacions familiars o trobades al carrer el dia dels trastos). A través de l'Upcycling tindràs la clau per transformar mobles vells que els altres no valoren, en aquelles peces autèntiques i precioses per les que suspiren a Pinterest. I només et caldrà invertir en pintura i en un parell de paletines de bona qualitat.

Resumint, seràs més feliç, més rica i més lliure mentre contribueixes a reduir una mica les emissions d'efecte hivernacle. ; P Desitjaria que la propera vegada que trobis una tauleta sense llar al costat del container, la veieu d'una manera diferent. Potser no fixant-te en les rascades i foradets de corc, sino imaginant com la transformaries? i també al contrai, com et podria canviar la vida si te l'endus a casa?

Probablement estic sobrevalorant i exagerant l'Upcycling, però si medites una mica sobre els possibles beneficis, diria que val la pena provar-ho!

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

bottom of page