top of page

Una tècnica per a un munt d'estils

Saps quants estils decoratius podràs recrear amb una mateixa tècnica? Coneix des dels més romàntics a les darreres tendències...

La tècnica del decapé, entenent-la com la manera de simular el pas del temps en mobles i objectes, a base de desgastar i envellir amb pintura decorativa s'utilitza en multitud d'estils decoratius.

Durant tota la història de les Arts s’han anat succeint èpoques que miren enrera amb nostàlgia: el Renaixement mirava el món Grec i Romà com a cultures superiors. El Neoclàssic al Renaixement i l’Imperi de Napoleó a la cultura antiga de Egipte, el Romanticisme a l’estil gòtic i el moviment britànic de l’Arts & Crafts a la tradició popular de la època mitjana...

La explosió en decoracio domèstica de pintar i transformar els mobles que ja es tenen amb la tècnica del decapé va irrompre als anys 80 i va fer tanta fortuna durant els 90s que el nom decapé va acabar designant l’estil de decoració en colors clars i aires romàntics que encara a dia d’avui omplen les revistes de decoració com a símbol d’elegància natural.

Amb els anys i les noves idees en decoració, aquesta tècnica ha multiplicant les seves possibilitats fins a necessitar etiquetes pròpies per a cada un d’aquests estils decoratius. Trobaràs a continuació un llistat d'alguns dels més rellevants.

Fes clic sobre cada nom en rosa per a accedir al panell de Pinterest de La Picaflor Creativa corresponent on podràs veure mostres i exemples de vada estil.

Visions romàntiques de la història o localitzacions concretes:

- Shabby chic*: Evoca la decoració dels cottages anglesos de prop del mar, que s’amoblaven amb els mobles sobrants i vells de les cases principals i es repintaven en colors clars. Degut al desgast natural de l’ús, de la brisa marina era habitual pintar-los una i una altra vegada, creant capes superposades de colors, que en esquerdar-se o saltar deixaven a la vista les capes inferiors. Combinats amb teles naturals com el lli o la roba de sac o estampats florals de mostra petita en colors clarets.

- Provençal*: Inspirat es clar en la Provença francesa, idealitza l’estil de vida campestre, amb fustes antigues pintades en color blanc o crema combinat en tons pastel, especialment blaus, turqueses i violetes… Aquí podríem incloure aquelles decoracions inspirades en la Toscana italiana, que són pràcticament iguals, però varien els colors per a usar colors terrossos més càlids i vius com ocres, sienes o vermells. Molt adequat aquí l’us de pintures casolanes fetes amb terres naturals.

- French Style*: Aquest és un estil molt genèric que engloba gairebé qualsevol moble d’estil clàssic francès, Lluis XIV, XV, o XVI, Imperi, Restauració… en colors blancs amb grisos o altres combinacions de tons pastel. Potser el denominador comú és que volen ser mobles rics en decoració, urbans i elegants, ideals per a un pis a Paris: TRÈS CHIC!. Sense gairebé desgast o envellit, al contrari de les variants mes rústiques que ja hem vist. Sí que usa i abusa de pàtines blanques quan el moble té talles, volutes i tornejats.

- Gustavià*: Té la mirada posada en els països nòrdics, concretament a Suècia durant el regnat de Gustav III a finals del segle XVIII. Relacionat amb la cort francesa, es va inspirar en Lluis XVI i el seu estil però simplificant les seves línies. Utilitzen fustes clares: bedoll, faig, auró… que són les seves fustes locals i les pinten amb colors molt clars: aiguamarines, grisos, verds... Buscant la lluminositat, d’altra banda una constant en la decoració dels països nòrdics. Els artesans suecs ja aplicaven el color fregant-lo a la fusta, deixant capes de pintura molt fines que es desgastaven fins a tenir un aspecte molt lleuger, amb acabats mates o setinats.

- Victorian Style*: Aquesta és una de les darreres incorporacions a les modes actuals, pren el nom de la Reina Victòria, tot i estar enfocada només en el seu darrer període acabant el s.XIX, on hi apareix un fort moviment romàntic neo-gòtic liderats per novel·les com El retrat de Dorian Gray (O.Wilde), L’extrany cas de Dr Jeckyl i Mr.Hyde (R.L.Stevenson) o Dràcula (Bram Stocker)… Així que ja podeu fer-vos a la idea de la seva estètica: interiors rics i sofisticats, amb una certa tendència cap els colors foscos: negres, verd botella, blau de Prussia, granat Burdeus… combinat amb teixits brodats, entapissats en belluts i cuir amb capitoné, mobles amb talles pesades i recarregades, fustes fosques: noguera, caoba i banús… Conjunts contrastat amb acabats brillants, marcs daurats i miralls per a reflectir la llum.

Visions hiperbòliques de la història i localitzacions indefinides:

- Steampunk*: Si agafem l’estil victorià i la seva industrialització moguda amb la energia del vapor, ho barregem amb una mica de rock i ciència ficció, n’obtenim aquest estil. Agafen com a referents la retro-ciència ficció victoriana de Juli Verne o H.G.Wells: submarins, globus aerostàtics, el viatge a la lluna, la màquina del temps, l’home invisible.

Per a crear els seus interiors, parteixen de l’estil victorià que ja hem vist i hi afegeixen materials industrials en abundància com el coure o el llautó, canonades, ribet, engranatges i politges. Tendència de gran influència en disseny de moda amb Vivienne Westwood i en el cinema amb Tim Burton o Terry Gilliam com a referents, incorpora velluts, encaixos, cuir, corretges, corsés, botes altes, llenceria d’encaixos vista, canelobres amb espelmes i chandeliers de cristall. Colors negres i tota la gamma de marrons cuir, contrastant amb turqueses, vermells o violetes...

- Boho-chic*: Influenciat per un retorn a la moda hippy de fa uns anys, aquesta decoració ha perdurat més en el temps. Sobre una base blanca, és a dir terres i parets clares i lluminoses, i materials naturals com la fusta clara, s’hi van afegint mobles i elements decoratius de qualsevol procedència, sempre que siguin llocs exòtics i càlids: Africa del nord, Índia, Mèxic o artesania tradicional i acolorida com l’artesania dels països nòrdics o de la Europa de l’Est.

Aquesta amalgama cultural tenen en comú la seva alegria i colorit: rajoles pintades, catifes, teles estampades… Colors: turquesa, rosa, groc, vermell, taronja… colors purs. Mobles amb sanefes o amb decapés molt marcats, tipus distressed però amb combinacions de colors més atrevides.

- Industrial*: Potser aquest és un dels estils decoratius amb menys història, però podem imaginar-lo com a complement perfecte per aquelles naus industrials reconvertides en cases-estudis per a artistes i arquitectes que podem trobar a qualsevol revista/web de decoració. Els elements que les decoren serveixen per reforçar la idea d’aquest passat industrial: molt de metall, fustes de pallets, colors bàsics: vermell, groc, verd… mobles i objectes que han estat usats i mostres el seu ús, amb cops, pintura saltada, multitud de capes de pintura, òxids…

Per suposat barrejat amb mobles de referents del disseny i vintage. Tants elements amb personalitat es dilueixen en aquests espais grans de sostres alts, diàfans i lluminosos, però hem d’anar amb compte a la hora de posar-los en un interior més petit i domèstic com un pis, ja que de seguida poden saturar l’ambient.

 

Voldria fer una observació/reflexió sobre la incidència els darrers anys d’aquests “corrents estètics” en tots els àmbits visuals, des del cinema fins a la publicitat (Shabby Scenography*), passant per la feina de reconeguts fotògrafs a la caça d’espais en decadència (Decay Charm*), aparadorisme o dissenyadors de roba.

Històricament les revisions del passat tenien com a punt en comú la idealització i embelliment d’un moment passat, en canvi aquests corrents enamorats de la decadència del passat trenquen amb aquesta dinàmica, trobant la bellesa en la degradació de la matèria i els espais.

Com hauràs pogut comprovar alguns dels estils són molt similars a d'altres, i que moltes de les peces podrien ubicar-se perfectament en varis dels estils proposats. Trobaràs a més de mobles pintats, altres elements decoratius i ambients complerts per ajudar a ubicar cada un dels estils.

La decoració és així, no són caixes estanques on s'han de complir uns requisits exactes per a entrar en una o una altra etiqueta i per suposat que ningú diu que fins i tot puguin barrejar-se varis estils en un espai.

Aquests panells d'estils són només mostres de decoracions i mobles pintats per a inspirar-te quan estiguis pensant en com pintar aquell moble a casa. I res més.

bottom of page