top of page

Butlletí #8


Hola!

Hi han moments a la vida on és saludable que ens qüestionem els nostres hàbits. Perquè? dons perquè suposen una gran part de les nostres accions diàries i per tant tenen molta repercussió en la nostra vida.

La funció dels hàbits és fer-nos actuar sense haver de destinar energia mental a aquella acció, pel que el nostre cervell pot enfocar-se en aquelles decisions que se surten de la rutina diària.

Els hàbits no són dolents, ans al contrari, sempre i quan les raons que ens van empènyer a adquirir-los segueixin vigents. La vida canvia, nosaltres també, perquè dons aferrar-nos a uns hàbits que moltes vegades han quedat obsolets?

Qüestiona els teus hàbits de tant en tant, i reafirma'ls o canvia'ls segons et siguin útils a dia d'avui o no.

Aquest és el principal motiu pel qual el mes passat a casa vam decidir eliminar de la nostra dieta els sucres afegits i l'alcohol durant 30 dies. I no perquè en prenguem ni molt ni poc, només per qüestionar els nostres hàbits diaris i perquè teníem curiositat per veure què li passava al nostre cos i al nostre cap.

Estem parlant que la nostra dieta habitual és força saludable: verdura, llegums, peix, pasta i arròs integral, tofu, ens fem el nostre propi seitan, pa i pastissos amb el mínim de sucre, etc... Vamos, que ja et fas a la idea del nostre perfil i de com estava de convençuda que la nostra dieta era taaaaan sana ;P

Per començar haig de dir que a nivell físic no ha estat difícil: cap síndrome d'abstinència, ni cansament, ni mal humor com havíem llegit que passava, de fet al contrari hem dormit millor i ens aixecàvem més eixerits i fins i tot hem perdut una miqueta de pes i de volum... (en el meu cas aquell una mica de la cartutxera que no es va ni immutar amb la dieta de fa un any, on vaig baixar 3 quilets).

Tenint en compte que la informació nutricional no distingeix entre els sucres naturalment presents en els aliments (llet, verdures i fruites) dels sucres afegits durant la seva elaboració, vam ser bastant relaxats en posar-nos un nivell màxim de sucre en els aliments de 0'5gr de sucre cada 100gr.

El repte va arribar en el moment d'anar a comprar al supermercat amb la llista de sempre i comprovar la quantitat de sucres afegits que porten els aliments que en principi semblaven inofensius: tomàquet natural en llauna (4g), xocolata en pols (77g!!!), cereals integrals Special K (14g), mel (87%), blat de moro llauna (6'7g), crema de llet (3g), cervesa sense alcohol (8g)...

I no et perdis la escena en entrar en un bar i estar-te cinc minuts preguntant i decidint ja no el què vols prendre, sinó el què pots prendre: no alcohol (cervesa, vi (1g), vermut (13'5g), cava (1-3g), i un llarg etc...), no sucre (coca-cola (13g), o qualsevol refresc amb gas i sense gas, els sucs de fruita, el cacaolat (26'8g)... i de pica-pica, unes olives i poc més.

Per eliminació, ens hem passat un mes a base de vichys i té sense sucre per canviar de l'aigua... I saps què? No passa res, no t'avorreixes, no et quedes sense conversa i a més a més gastes menys diners. Això sí, en dos ocasions l'habit va ser més ràpid que el meu cap, no vull mentir-te. Un quinto i una copa de cava brut nature que tenien el sabor dolç de la rebel·lia contra mi mateixa i contra el que jo m'havia auto-establert... XD

Tot i que esperàvem amb candeletes acomplir els 30 dies per fer-nos un merescut homenatge anant a dinar al sushi (el seu arròs blanc s'elabora amb sucre) i prenent una copa de vinet blanc, a la hora de la veritat no va resultar tant gratificant com creiem i a més a més els dies després ens sentíem pesats, inflats i més lents mentalment. Una decepció.

Conclusió: Sense seguir la dieta estricta del darrer mes, ara quan pensem en un capritxet especial... l'alcohol i els sucres afegits han passat a un segon pla.

No som uns conversos que demonitzen el sucre, ni és la nostra intenció donar cap tipus de consell sobre la teva vida, faltaria més. Aquesta ha estat la nostra experiència personal i subjectiva i no té perquè ser la mateixa per a tothom.

Jo només volia compartir amb tu la meva experiència en qüestionar un dels molts hàbits que tenim i quina ha estat la meva reflexió al respecte.

Qüestionar és la base del pensament crític i un bon costum. No donar les coses per sabudes, no creure que les coses són d'una única manera ni que nosaltres som sempre els mateixos. Res més. :)

POSTS DEL DIA (23/11/16)

Comencem a la hora d'esmorzar amb una visió entomològica (b-i-t-x-o-s) dels mobles, em sap greu si no ets una fan dels insectes, però has de saber que és un tema molt interessant des del punt de vista de la biologia. Així que, com a la hora de restaurar serà la primera tasca a la que haurem de fer front, més val que ens hi posem de seguida, exactament a les 8AM amb aquest post: Desinsectació-Desinfecció.

Bon profit!

Possiblement l'atac de corc sigui la raó nº1 per la qual un particular es dirigeix a un restaurador. A més del corc, la fusta és atacada per tèrmits i per fongs. Saps reconèixer quin és quin? Quina és la diferència entre desinfectar un moble i desinsectar-lo? Com es combaten aquests enemics? Quin és el procediment més fiable? Has sentit a parlar mai de posar les peces al congelador per eliminar el corc?

Si un article t'ofereix respostes a tantes preguntes... Hauries de llegir-lo. No creus? ;)

RESUM SETMANAL

A vegades, un dilluns mentre procrastines trobes a Internet portes que et duen directament a la teva infància. Aquest ha estat el cas.

Vaig quedar completament fascinada per Cristal Oscuro als 6 anys en una de les meves primeres sortides al cine, cada dia berenava amb la companyia de Epi, Blas, Coco i Gustavo "el reportero más dicharachero de Barrio Sesamo", que més endavant em moria de riure amb els Fraggles i feia el mandra els matins dels dissabtes amb el "Cuentacuentos". Més tard quan ja no era tan petita vaig descobrir un Bowie fosc i seductor a "Dentro del Laberinto" que em va despertar tot de sentiments contradictoris.

Sí, ja sé que semblo una "abuela cebolleta" per parlar així però a dia d'avui continuo admirant la feina d'aquest home: Jim Henson era un creatiu, dissenyador i titellaire genial. Va ser pioner en l'ús de titelles cada cop més complexes i mecanitzades, els seus personatges tenien tant de carisma que les celebritats del moment estaven encantats d'aparèixer en els seus shows acompanyant les titelles, va guanyar un Oscar! Més endavant va traspassar la línia divisòria de la tv i del cinema amb llargmetratges de fantasia (i animatrònics) que van captivar la crítica i al públic.

La seva feina és ja un clàssic de l'animació (de la original, la d'abans dels ordinadors) i que val la pena anar revisitant i descobrint la enorme influència que va tenir en els animadors de les generacions posteriors.

I de cara al proper cap de setmana, tinc molt clar que veuré el documental "Jim Henson -One of The Most Creative, Prolific, and Influential Artists" que t'enllaço aquí abaix i ja posats, em deixaré seduir per enèsima vegada Dark Crystal en el meu dvd, edició especial. Una de les joies de la meva modesta filmoteca.

Aquesta setmana les xarxes han donat per molt, així que cuento corto:

- Un artista, Tatiane Freitas, que reintegra peces perdudes de mobles amb un material gens tradicional: http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/tatiane-frietas-my-old-new-chair

- Un cultiu de xampinyons casolà que em va seduir amb l'ajut de la fruitera, et presento els nous membres de la família, i com han crescut en 3 dies, fan por!! Fotografies, coming soon!

- Recepta descobriment d'un pastís que només porta 3 ous, mató, 35 gr. de maicena i mel. I res més. On? Se tu chef, el web de l'Anna, una noia intel·ligent, sensible i molt professional. Resultat: un postre espectacular, saborós i lleuger.

Té un nom preciós: Melòpita que evoca a les illes gregues, el blau del mar, les cases blanques i qui sap, si potser a un jove Cohen, composant per a Marianne.

 

Amb aquest butlletí setmanal m'agradaria que, poc a poc m'anessis coneixent, perquè el meu desig és que aquest blog sigui proper, petit i viu. Envia'm els teus suggeriments, idees, consells, crítiques, preguntes, el que sigui… estaré encantada de respondre't.

Entre totes farem que aquest projecte sigui més interessant cada dia.​

Que tinguis molt bon final de setmana i fins dimecres vinent!

Mercè Benavent - La Picaflor Creativa

bottom of page