top of page

Customitzar un MIRALL de PLÀSTIC fet malbé.


reciclatge creatiu, DIY, restauració, customització

Aquest tutorial està destinat a demostrar que en aquells casos on no és possible recuperar l'estat original, podrem treure partit dels seus defectes i convertir-los en una solució decorativa que donarà a la peça tota una nova personalitat.

Depenent de quin sigui el destí de la peça, jugarem amb l'estil del paper pintat: sofisticat, divertit i informal o infantil per l'habitació del teu fill... En aquest mirall jo he usat un paper de paret original dels anys 70', que li dona un aire molt "vintage". A més a més, per la seva edat ha mudat el color blanc del fons per un color cru, així que envellirem el marc per a donar-li més coherència al conjunt.

Tenim un mirall dels anys 70' molt fet malbé perquè havia patit un pèrdua important de la pel·lícula metàl·lica que reflecteix la imatge, pel que deixava veure el cartró de la part del darrera.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les)

Per altra banda, el marc de plàstic presentava bruticia i zones erosionades, segurament d'estar recolzat al terra i el seu color blanc començava a esgrogueir. Tots sabem que els plàstics són materials molt perdurables (de fet és el seu principal inconvenient a nivell mediambiental) però no són eterns i amb els anys també es degraden alterant el seu color original, això serà especialment perceptible en color blancs o clars, que engrogueixen. Definitivament no presentava el seu millor aspecte.

Necessites (pel marc):

Aiguarràs o white spirit (símil d'aiguarràs)

Cera de mobles transparent o de color marró per a fusta Caps de cotó

Drap de coto

Sempre que sigui possible desmuntarem totes les parts per treballar amb més comoditat, en aquest cas el mirall està encolat al marc, pel que tot i que et faig la explicació per separat, ho treballarem tot junt. Primer de tot netejarem la brutícia del marc amb aiguarràs o white spirit (símil d'aiguarràs). En general, evitarem netejar els plàstics amb alcohol ja que els resseca i ala llarga els deixa mates.

Un cop net apreciaràs clarament els frecs i rascades del voltant. En comptes de mirar de dissimular-los el que farem és treure'n profit, aplicant al plàstic blanc, una pàtina que li donarà l'aspecte de l'os o de l'ivori antic.

Restauració customització reciclatge DIY

Si volguessis conservar els colors tal i com estan, usaríem una cera transparent, però en aquest cas aplicarem una cera de color marró per a fusta amb un drap de coto o uns caps de cotó per tot el marc. És important que apliquis la cera a tot el marc sencer en la mateixa tanda. Si ho fas per parts la nova capa de cera fresca, remouria la capa anterior de cera seca i es notaria la superposició de capes.

TRUC! Si estàs pintant o aplicant una pàtina a una peça més gran o un moble, mira de treballar per plans o per parts individuals, p.ex: el sobre, un lateral cada vegada, el frontal del calaix, una porta... El resultat més natural s'aconsegueix aplicant la cera en la direcció d'una suposada veta si l'objecte fos de fusta, és a dir en el cas del mirall s'aplicarà circularment, seguint la direcció ovalada del marc (fixa't en les imatges de sota) i si fos un sobre de calaixera ​seria longitudinalment.

Un cop la cera estigui seca passarem un drap o caps de cotó net i retirarem l'excés, pots treure'n de més o de menys, segons el teu propi criteri i gust. Ja veuràs que a les erosions s'hi acumula més quantitat donant un color més fosc, i a les zones més llises i polides la cera s'hi agafa menys i queda més clar, aquesta variació de tons, és el que dona al conjunt un aspecte de envelliment natural.

TRUC! Pots fer una prova en el revers i si no t'agrada el resultat, retirar el que puguis amb un drap sec i a continuació aplicar la cera transparent a sobre, veuràs que remou la cera de color i acaba sortint sense deixar rastre. O si simplement no t'agrada l'efecte, pots remoure'l i retirar-lo completament amb la cera transparent.

Necessites (pel mirall)

Pinzell de pèl suau

Netejavidres /paper de cuina o diari

Adhesiu en spray

Paper de paret o d'embolicar regals de bona qualitat.

Paper d'estrassa, també dit paper kraft de fusta o d'embalar

Tisores

Ara treballarem el mirall, amb un pinzell suau pentinem el revers del mirall, desprenem qualsevol partícula metàl·lica que estigui feble i netegem la part que ha quedat de vidre transparent amb cura però meticulosament. Tot i que només ha caigut un tros de la pel·lícula metàl·lica, folrarem tot el revers, d'aquesta manera si la degradació del metall continua, també continuarà apareixent el paper decorat

Prepararem una plantilla del revers del mirall: col·loquem amb un paper de seda en el revers del mirall i allisant-lo des del centre cap els laterals anem marcant tot el contorn final amb la ungla o amb un llapis, retallem amb unes tisores. Ja tens la silueta a traspassar. TRUC! Sempre que facis una plantilla d'un objecte, marca un puntet o una senyal en un costat del paper i un altre contigu en la peça per a senyalar la posició exacta del paper. Tot i que les peces poden semblar simètriques, i que podríem col·locar-la en qualsevol direcció, a la pràctica no ho són.

Per altra banda, talles un tros suficientment gran de paper pintat i el gires del revés. Col·loques la plantilla a sobre respectant la posició del paper i tenint en compte com vols orientar l'estampat i hi dibuixes el contorn i el retalles amb unes tisores.

Col·loca el paper pintat del dret sobre uns papers de diari que protegiran la superfície de treball. Utilitzarem adhesiu en spray amb el que, seguint les instruccions del fabricant, aplicarem una capa fina i homogènia (habitualment es fan passades fent "esses", primer horitzontalment i després verticalment).

Agafes uns extrems del paper amb cura i el presentes sense recolzar sobre el revers del mirall, comences a enganxar per l'extrem on tenim la pèrdua de metall, assegurant-nos que el paper s'ajusta al contorn del mirall i poc a poc anem allisant des d'aquest punt inicial a la resta, pots ajudar-te empenyent suaument amb un tros d'escuma o un drap de cotó. D'aquesta manera assegurem que no deixem bombolles d'aire ni arrugues al paper, especialment a la part transparent que és visible des del dret. Deixe'm assecar una hora (o segons instruccions del fabricant)

Restauració customització reciclatge DIY

Podríem deixar-ho així, però per assegurar un acabat professional i protegir la feina feta, utilitzarem un paper d'estrassa per cobrir el revers i assegurar-nos que el paper pintat seguirà ben adherit.

Aquesta vegada el procediment serà diferent. Amb el mirall del revès, aplicarem l'spray adhesiu al mirall, no al paper, assegurant-nos que el marc interior també enganxarà. Tampoc usarem una plantilla sinó directament un tros de paper que serà un pam més gran del que necessitem, i al final retallarem el que ens sobri.

El presentem sobre el mirall i comencem recolzant-lo suaument des del centre cap els voltants. Anirem pressionant amb el drap radialment cap els voltants per a eliminar l'aire o arrugues que puguem fer. Si et quedés alguna arruga en aquest pas, no has de preocupar-te, és el revers i només té una funció pràctica. En arribar a la cantonada ressegueix el marge i el marc amb la ungla, que també quedarà enganxat. A les parts on, com en aquest cas trobem "obstacles", adaptarem la forma del paper i retallem el sobrant. Un cop estigui ben sec, retallarem tot el sobrant de paper, deixant un revers protegit i curiós.

El resultat, tot i estar molt lluny d'una restauració acadèmica i de no tenir cap intenció de recuperar l'estat original de la peça, curiosament es podria posar com a exemple representatiu d'un dels principals criteris de restauració, el de la legibilitat per evitar falsos històrics. A ningú se li escapa veient la peça acabada que aquest paper decorat és una incorporació molt actual, de fet completament actualitzada.

Restauració customització reciclatge DIY

*Això és un tutorial que té la intenció de guiar-te, però no cal que ho facis de la mateixa manera exacta, ets lliure de fer totes les variacions que vulguis en forma, color o funció. No dubtis a compartir-ho amb les altres picaflors amb el hashtag #socunapicaflorcreativa i si tens dubtes en qualsevol moment del procés, només has de contactar-me i preguntar.

​​Juntes farem que aquest blog sigui més interessant cada dia.

bottom of page