top of page

De què es compon una PINTURA?


Restauració customització reciclatge

Ja hem vist AQUÍ que la definició pintura és una barreja líquida o viscosa que s'aplica a capes sobre un objecte o material per revestir-lo, donar-li color i protegir-lo Ara aprendrem quin són els elements bàsics que componen qualsevol tipus de pintura i anirem familiaritzant-nos amb ells. Tenir clara la funció de cada component et permetrà jugar amb ells i obtenir els resultats completament personalitzats.

Els nostres 4 amics són: Càrrega + Pigment + Aglutinant + Diluent

CÀRREGA: és un material inert (no reacciona químicament) i higroscòpic (que absorbeix fàcilment l’aigua) que dona a la barreja volum, pes i opacitat, a més de facilitar el tancament de petits porus de la superfície. El més habitual que trobarem en pintures acríliques (a l’aigua) és el carbonat de calci (Blanc d’Espanya), però també la pols de Creta, guix, escaiola, pols de marbre, etc… cadascú donarà a la barreja unes característiques particulars.

PIGMENT: Com ja deus haver deduït, és l’element que aporta el color a la barreja. La majoria dels pigments són colorants secs, habitualment en forma de pols fi. Poden ser

- Orgànics: Pigments amb carboni a la seva composició i un major poder tintori. En forma de pols o resina provenen de plantes, animals o orgànics sintètics. P.Ex: Negre de fum o de carbó, Taronja de pirazolona, Blau de ftalocianina, Vermell de foc o òxid ferrós de Ferro

- Inorgànics: Sense carboni i un menor poder tintori. Terres naturals, terres naturals calcinades i colors minerals de preparació artificial. P.ex: Blanc de titani, Vermell d’òxid, Blau d’ultramar, Blau cobalt, Groc de cadmi…

AGLUTINANT: És el medi adhesiu que manté unit el pigment i garanteix la estabilitat de la pintura un cop seca. En pintures acríliques el més habitual és l’acetat de polivinil (PVA) o cola blanca i el seu derivat el làtex sintètic.

DISSOLVENT: En el cas de les pintures acríliques casolanes el dissolvent és l’aigua. L’ideal seria utilitzar aigua destil·lada que donarà una major estabilitat química a la barreja i se’ns conservarà més temps. Si no fos possible pots usar aigua embotellada, però evitarem a tota costa l’aigua de l’aixeta que varia la seva composició segons la ciutat i conté força químics i residus secs.

Aquests quatre elements no només componen les pintures, sinó que en una proporció diferent podrem aconseguir també massilles, veladures, aquarel·les i emprimacions i fins i tot podem decidir si volem acabats brillants, mats o setinats. Més endavant veurem com fer cadascuna d’elles.

Restauració customització reciclatge

M'encantaria rebre els teus suggeriments, idees, consells, crítiques constructives, preguntes, el que et vingui de gust…

​​​​Juntes farem que aquest blog sigui més interessant cada dia.

* Per saber més sobre els pigments i altres materials de Belles Arts, et recomanem els articles i receptes del El Blog de Pintura My Tale I Teach, una troballa recent on l'artista Chema Senra explica tècniques, materials artístics i receptes fàcils per preparar els teus medis pictòrics de manera clara i didàctica.

bottom of page