top of page

Recepta BÀSICA de pintura ACRÍLICA


reciclatge creatiu, DIY, restauració, customització

Fer la teva pròpia pintura acrílica és fàcil, econòmic i pràctic. Crearàs el teu propi color i li donaràs les característiques de textura i fluïdesa que desitgis en cada moment i si tens els materials de "fons d'armari" ni tan sols hauràs d'esperar a que la botiga obri.

El més interessant d'aprendre a fer la teva pròpia pintura acrílica és que a partir d’aquests mateixos ingredients, variant només la seva proporció, podrem aconseguir pintura chalkpaint, veladures i pintura amb textura... En propers posts ja anirem veient com fer-ho.

Per començar has de saber que pintura per definició és una barreja líquida o viscosa que s'aplica a capes sobre un objecte o material per revestir-lo, donar-li color i protegir-lo i que una pintura acrílica és el tipus de pintura en el que s'utilitza un polímer acrílic, això és soluble a l'aigua.

Una pintura acrílica com aquesta et servirà per pintar qualsevol superfície porosa com fusta verge, guix, paper o cartró... tot i que el més convenient seria que pintéssim sempre en superfícies preparades prèviament amb una emprimació segelladora.

Restauració customització reciclatge DIY

Fer una pintura acrílica com aquesta és fàcil i econòmic i només necessites pigments, blanc d'Espanya (nom comercial del carbonat càlcic), cola blanca (coneguda també com acetat de polivinil o PVA) i aigua. Ingredients que podràs trobar en drogueries especialitzades i botigues de material de Belles Arts.

RECEPTA

- 1 unitat en volum Pigments

- 1 unitat en volum de blanc d’Espanya

- 1 unitat en volum de cola blanca - una miqueta d’aigua destil·lada o d’ampolla

- espàtula, palet de fusta o de plàstic (de les màquines de cafè mateix)

- un pinzell vell de pèl dur

- pot de vidre o plàstic amb tapa que tanqui hermètic

Veuràs que parlo de "unitats en volum", això vol dir que que depenent de si vols més o menys quantitat total, utilitzaràs una unitat de volum més gran o més petita. Per exemple, si vols més o menys mig litre de pintura o sigui uns 500ml aproximadament, utilitzaràs una unitat de volum de 150ml. i aquesta serà la mateixa per a tots els ingredients. Tenir un vas mesurador de cuina en el teu "kit de taller" et serà molt útil.

1º- Trobar el color: Barrejar el pigment o pigments amb unes gotes d’aigua fins a trobar el color i el to desitjats. En aquest pas el més important és afegir poc a poc l’aigua al pigment i no a l’inrevés per assegurar-te que no queden grumolls i queda una textura de pomada. Per assegurar-te que no queden grumolls de pigment utilitza ara el pinzell.

2º- Afegir el blanc d'Espanya a la barreja prèvia. Com la càrrega absorbeix la humitat ràpidament (és higroscòpica) hauràs d’afegir aigua fins que la barreja torni a tenir textura de pomada, ara amb una mica més de cos que abans, ja veuràs que aquest cop et serà més còmode pastar amb la espàtula o palet de fusta.

3º- Ara toca afegir la cola blanca. Ves vessant poc a poc la cola blanca a la barreja mentre vas pastant (que és així com es diu barrejar els pigments amb els altres components) i ja veuràs que es torna viscosa, brillant i elàstica.

4º- Afegir només la quantitat d’aigua necessària per a obtenir la consistència d’una pintura. Podrà ser una mica més espessa o més diluïda segons la necessitem. Per exemple per a accedir a racons i talles, és millor una miqueta més líquida, però si treballem en vertical, evitarem els regalims fent que sigui una mica més espessa per evitar els regalims. La intuïció i la pràctica que aniràs desenvolupant t’ajudaran a discernir.

(Fes clic sobre les imatge per ampliar-les)

Fes una prova en un trosset de fusta o de paper i espera a que sigui sec per comprovar el resultat. Comprova que el color final i textura són els desitjats i que en passar el dit no deixa anar pigment.

En cas que un cop acabada la pintura volguessis retocar una mica el resultat podries variar tant el color com augmentar la densitat, afegint una mica més pigment o de blanc d'Espanya respectivament, però NO directament a la barreja, sinó que has de pastar-ho apart amb unes gotetes més d’aigua abans d’afegir-ho al conjunt.:

De totes maneres aquests canvis d’última hora no són recomanables ja que la barreja es pot descompensar fàcilment i donar-nos un mal resultat. Sempre serà molt millor començar de nou una nova pintura i si es desitja barrejar-les entre elles o simplement guardar la primera per a una altra ocasió. Ja veuràs quina alegria el proper dia quan obris l'armari i trobis pintura ja feta.

Si la pintura és del teu gust, ja la pots començar a pintar o guardar-la en el pot ben tancat. Aquestes receptes casolanes, depenent sobretot de la qualitat de l'aigua utilitzada, et duraran més o menys temps, però acabaran fent-se malbé, unes setmanes serà el plaç de temps habitual.

Un cop la pintura està llesta, no oblidis netejar de seguida tots els estris amb aigua i la superfície de treball amb un drap humit. Els pinzell es netegen també amb una mica de sabó dels plats o de les mans, per eliminar qualsevol resta de pigment, esbandeix-lo be i asseca'l si pots penjat cap per avall o si més no, estirat sobre un drap, però mai recolzant el pes sobre el pèl. Tenir cura de les teves eines de treball en acabar, és la millor manera de començar el proper dia,

*Aquest és un tutorial per a guiar-te, no estàs obligada a fer-lo de la mateixa manera exacta, ets lliure d'experimentar variacions de forma, color i/o funció i no dubtis a compartir el resultat amb les altres picaflors amb el hashtag #socunapicaflorcreativa. Si tens dubtes en qualsevol moment del procés, només has de contactar i preguntar.

​​Juntes farem que aquest blog sigui més interessant cada dia.

Restauració customització reciclatge DIY

bottom of page